ZAVRŠNA KONFERENCIJA „PROGRAMA ZAPOŠLJAVANJA ŽENA OPĆINA VRBANJA – FAZA 2“

 

Dana 25. kolovoza 2021. godine održana je završna konferencija „Programa zapošljavanja žena Općina Vrbanja – faza 2“. Općina Vrbanja dana 18.lipnja 2020. godine potpisala je ugovor na razdoblje od 15 mjeseci, u ukupnom iznosu bespovratnih sredstava 3.602.300,00 kn – iz Državnog proračuna RH (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Cilj Programa bio je omogućiti zapošljavanje teže zapošljivih žena s područja Općine Vrbanja, unaprijediti njihova znanja i vještine za potrebe tržišta rada te im na taj način dugoročno osigurati veću zapošljivost, a ujedno i potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života najmanje 240 krajnjih korisnika.Tijekom provedbe Projekta taj broj se popeo na nešto više od 280 krajnjih korisnika, iz čega možemo zaključiti da je potreba za uslugama iz Projekta i veća od očekivane. U sklopu projekta nabavljeno je 20 bicikala te 5 tlakomjera.

Također, svaki mjesec, zaposlene žene svojim su korisnicima dostavljale pakete kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština.

S obzirom da je naglasak na zapošljavanju teže zapošljivih žena i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada, u sklopu Projekta provedena je aktivnost Obrazovanja i osposobljavanja žena. Konkretno, 23 žene završile su program osposobljavanja za gerontodomaćicu u Učilištu Otok.

Ako se opet osvrnemo na brojku od više od 280 krajnjih korisnika i 44 zaposlenih, možemo samo zaključiti da je provedba ovog Projekta barem malo oživjela našu ruralnu sredinu otvaranjem novih radnih mjesta, a pritom je ostvaren jedan plemenit cilj, a to je pomoć i briga za naše stare i nemoćne.Nadamo se da će se ovaj Projekt uskoro nastaviti na još duže vremensko razdoblje.