Foto: (c) Cibalia.info

.

Izuzetno bogatim četverodnevnim programom završena je XIX. kulturno-folklorna manifestacija “Raspjevana Cvelferija” – Soljani 2013. godine. Nekoliko tisuća mještana, posjetitelja i članova gostujućih društava sudjelovalo je od četvrtka do nedjelje u sportskom, folklornom i književnom programu, kojeg su priredili organizatori – KUD “Slavonija” i SKUS “Ondrej Pekár” iz Soljana.

Uvod u zbivanja bio je mini-turnir nogometaša-veterana iz cvelferskih i posavskih mjesta. Završnica je odigrana u petak, a pobjedu su odnijeli domaći nogometaši. Na terenima NK “Slavonije” održano je i natjecanje u pravljenju fiš-paprikaša, na kojem je sudjelovalo 15 ekipa. Najboljim kuharima fiša pokazala se ekipa  Željka Iljića iz Vrbanje. Večer su upotpunili dječji KUD-ovi i TS “Slučajni partneri”.

Subota je tradicionalno rezervirana za svečani mimohod KUD-ova, konjanika i konjskih zaprega. Kroz lijepo uređeno selo prodefilirao je velik broj sudionika, posebice konjanika, kojih u Cvelferiji iz godine u godinu ima sve više. Potom je 16 kulturnih društava, priredilo lijep dvoiposatni program. Nastupili su:

* KUD “Slavonija” Soljani

* KUD “Posavac” Vrbanja

* KŠD “Rakitno”, Rakitno (BiH)

* KUD “Sloga” Račinovci

* KUD “Branimir” Bošnjaci

* SKUS “Ondrej Pekár” Soljani

* KUD “Đenka” Đurići

* KUD “Ogranak seljačke sloge” Drenovci

* KUD “Sava” Rajevo Selo

* KUD “Josip Kozarac” Posavski Podgajci

* SKUS “Ivan Brník Slovák” Jelisavac

* KUD “Graničari” Gunja

* BKUD “Ljiljan” Rajevo Selo

* HKUD “Župa Zovik” Gornji Zovik (BiH)

* KUD “Seljačka sloga” Strošinci

* KD “Rusini Cvelferije” Rajevo Selo

Do ranih jutranjih sati, prisutne je zabavljao tamburaški sastav “Tamburaši za dušu”.

Službeni nedjeljni program počeo je “Književnim susretima” u domu kulture. Svoje uratke prezentirali su pjesnici iz Cvelferije. Priznanja za dugogodišnji doprinos kulturnom stvaralaštvu Cvelferije dodijeljena su Stjepanu Bogutovcu, novinaru iz Gunje, Ivanu Ćosiću-Bukvinom, povjesničaru i piscu iz Vrbanje i Matiji i Đuki Galović, pučkim pjesnicima iz Drenovaca.

U isto vrijeme, na igralištu NK “Slavonije” odigravala se nogometna poslastica. Naime, već drugi puta u posljednje dvije godine, nogometaši prvoligaša NK “Osijeka” odigrali su prijateljski susret sa Soljancima. Iako je u ovoj situaciji rezultat najmanje bitan, uživali smo u golijadi, a završilo je 6:1 za goste. Ni četvrti dan nije prošao bez bogatog kulturnog programa. Četiri gostujuća društva, KUD-ova prijatelja dvaju soljanskih KUD-ova, su na radost mnogih okupljenih, priredili lijepe programe. Nastupili su: KUD “Tomislav” iz Županje, SKUS “Jednota” iz Šida (Srbija), BKUD “Behar” iz Gunje i KUD “Jankovci” iz Starih Jankovaca. Potom je, po prvi puta na raspjevanim Cvelferijama, održan izbor “Cvelferske ljepotice”, odnosno djevojke koja će najbolje predstaviti sebe i svoju nošnju. Svaki cvelferski KUD, te KUD-ovi koji su nastupali u nedjelju, imali su mogućnost kandidiranja djevojke koja će ih najbolje predstaviti. Pored izgleda, ocjenjivao se izgled i starost nošnje, te samo predstavljanje nošnje. Natjecale su se: Matea Vladisavljević (Soljani), Iva Dujmić (Županja), Andreja Vlaček (Račinovci), Maja Mravik (Šid), Katarina Tomić (Vrbanja), Tatjana Čuha (Soljani), Josipa Abramović (Posavski Podgajci), Maida Čandić (Gunja), Jasna Kovanović (Soljani), Ilona Banovak (Stari Jankovci), Ana Golubović (Đurići), Kristina Vidaković (Strošinci), Ilijana Šerić (Rajevo Selo), Lara Ožvat (Soljani), Arijana Zunđa (Rajevo Selo) i Nikolina Barišić (Drenovci).

Prvom ljepoticom Cvelferije proglašena je Jasna Kovanović (KUD “Slavonija” Soljani), prva pratilja je bila Katarina Tomić (KUD “Posavac” Vrbanja). Zbog istog broja bodova izabrane su dvije druge pratilje: Lara Ožvat (SKUS “Ondrej Pekár” Soljani) i Ilona Banovak (KUD “Jankovci” Stari Jankovci). U sklopu najecanja za izbor ljepotice, 12 soljanskih djevojaka su na reviji predstavile haljine etno kreatorice Ivanke Šebalj iz Komletinaca.

Za dobru svirku, u nedjelju su se pobrinuli tamburaši TS “Kristali”.