STROŠINCI – Nastupom tamburaškog sastava “Slavonska idila” iz Strošinaca završena je folklorno-kulturna manifestacija “Raspjevana Cvelferija”, koja se od 18. do 20. lipnja održala u Strošincima.

Strošinčani su se pokazali dobrim organizatorima, a ni kiša koja je uporno padala gotovo cijeli vikend, nije uspjela pokvariti manifestaciju koju je pohodio velik broj posjetitelja.

Uvod u trodnevno druženje, bila je promocija knjige “Okružnice i dopisi” Stjepana Adžića, vjerskog pisca iz XVII. stoljeća, inače iz Rajevog Sela.  Promocija je održana u strošinačkom domu kulture, a otvorio ju je Andrija Matić, predsjednik Udruge vjere i kulture “Duhovno hrašće” iz Drenovaca u čijoj je nakladi i izdana knjiga. Knjigu je predstavila urednica dr. sc. Anica Bilić.

U petak su posjetitelji mogli vidjeti izložbu likovnih radova Vjekoslava Filipovića, Slavice Novoselac i Duška Begovića, a potom i nastupe najmlađih članova kulturnih društava i svih mjesta Cvelferije. Mađioničar Malden Mazalović iz Gunje i tamburaški sastav “Prva liga” zabavljali su goste u nastavku večeri.

Program u subotu počeo je mimohodom KUD-ova kroz selo. Nakon mimohoda slijedio je kratki program svih KUD-ova pod šatorom, a program su vodile “Snaše” iz Retkovaca. Društva koja su kao gosti nastupili na Cvelferiji došla su iz Fojnice (BiH), Starih Jankovaca i Prkovaca. Nastupom TS “Prijatelji” završena je druga večer.

Gost treće večeri bio je KUD “Lisinski” iz Vinkovaca, koji su izveli jednosatni program. Nakon toga uslijedile su humorne minute uz Dida Tunju i Bać Roku. Revijom narodnih nošnji i etno haljina i nastupom “Slavonske idile” zaključena je XVI. Raspjevana Cvelferija. Sljedeća na na redu u Bošnjacima.