OBAVIJEST POLJOPRIVREDNICIMA – Kako prenosi Ministarstvo poljoprivrede na svojoj web stranici, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je 2. srpnja isplatu drugog dijela poticaja za 2011. godinu.  Tekst sa stranice prenosimo u cijelosti:

Prema planu, u predstojećem razdoblju će se isplatiti oko 1.150.000.000 kuna.

Isplata drugog dijela izravnih plaćanja za 2011. godinu, kao i isplata investicijske potpore za kapitalna ulaganja s datumom dospijeća 30.06.2012. godine, kreće u zakonskom roku, a obuhvaća sljedeće potpore:
  • za kapitalna ulaganja – dospijeće plaćanja 30.06.2012.,
  • osnovno plaćanje po poljoprivrednoj površini – livade i pašnjaci, ostale vrste korištenja zemljišta,
  • za ekološku poljoprivrednu proizvodnju,
  • za integriranu poljoprivrednu proizvodnju,
  • za područja s težim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi,
  • proizvodno vezana plaćanja u biljnoj proizvodnji – maslinovo ulje, šećerna repa, duhan,
  • za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja,
  • proizvodno vezana plaćanja u stočarstvu – krave dojilje, ovce i koze, tov goveda, mliječne krave, rasplodne krmače.
Agencija za plaćanja, tijekom ove godine, već je isplatila 1.368.012.051,11 kuna po osnovi ostvarenih prava na državne potpore u poljoprivredi. Isplaćen je prvi dio izravnih plaćanja za 2011. godinu sukladno jedinstvenom zahtjevu iz 2011. godine, potpora za mlijeko za mjesece rujan, listopad, studeni i prosinac 2011. godine, potpore u ribarstvu za drugi, treći i četvrti kvartal 2011. godine, potpora dohotku I skupine za drugo polugodište i potpora dohotku druge skupine za 2011. godinu, te mjere ruralnog razvoja.

Ukupan broj korisnika izravnih plaćanja kojima je tijekom 2012. izvršena isplata potpora u poljoprivredi je 84.991.

Broj korisnika koji zbog duga prema Poreznoj upravi nisu dobili isplatu prvog dijela izravnih plaćanja za 2011. godinu je 7.683. Napominjemo da je u tijeku usvajanje dopune Zakona o mjerama naplate poreznog duga uzrokovanoga gospodarskom krizom kojom se produžuje rok za podnošenje zahtjeva za  reprogramiranjem naplate poreznog duga. Stoga ovim putem pozivamo porezne dužnike da pravovremeno podnesu svoje zahtjeve.