Prenosimo članak iz Glasa Slavonije od 25.04.2020. godine

https://www.glas-slavonije.hr/430887/4/Velike-projekte-nece-stopirati-ni-koronavirus

RADNO U OPĆINI VRBANJA
Velike projekte neće stopirati ni koronavirus

Riječ je o višemilijunskim projektima koji se sufinanciraju nepovratnim EU sredstvima VRBANJA – Na području općine Vrbanja, koja, uz istoimeno središte, obuhvaća i naselja Soljani i Strošinci, unatoč pandemiji virusa COVID-19, nastavljena je gradnja komunalne infrastrukture, koja će osigurati potrebne uvjete i sadržaje za što kvalitetniji život.Uz radove na gradnji cjevovoda, koji će i stanovnicima te općine na istoku županjske Posavine konačno dovesti kvalitetnu pitku vodu iz regionalnog vodovoda, što je najvažnija i najvrjednija investicija na tom području, u tijeku je još nekoliko projekta koji su započeli prije pojave korone. Privedena je kraju energetska obnova zgrade u središtu Vrbanje, gdje su smješteni općinska uprava, Postaja granične policije i Dom kulture. Radovi su obuhvaćali vanjsku i tavansku izolaciju, zamjenu svih rasvjetnih tijela u LED rasvjetu, a napokon je riješeno i grijanje u Domu kulture s dizalicama topline i obnovljivim izvorima energije prema najsuvremenijim standardima. Općinski načelnik Velimir Redl (HDZ) ističe da će se time znatno smanjiti režijski troškovi. Dom kulture, napominje, dosta koristi i grijanje, koje do sada nije bilo riješeno, pa im je bilo prioritet. Projekt je vrijedan gotovo milijun kuna, a financiran je sredstvima EU fonda za regionalni razvoj preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Provode se i aktivnosti na održivom gospodarenju otpadom, koje su podijeljene u dvije etape. Prva je bila gradnja i opremanje reciklažnog dvorišta, koje je dobilo uporabnu dozvolu. Fond za zaštitu okoliša financirao je 90 posto tog projekta vrijednog oko tri milijuna kuna, a ostatak iznosa osigurala je Općina. U tijeku je druga etapa, a riječ je o sanaciji i zatvaranju odlagališta neopasnog otpada ‘‘Muškovo-Ključ‘‘ u Vrbanji. Radovi su vrijedni više od 2,5 milijuna kuna, a projekt se provodi Operativnim programom Konkurentnost i kohezija te je sufinanciran nepovratnim sredstvima iz Europske unije preko Ministarstva zaštite okoliša. Radovi obuhvaćaju prekrivanje zemljom postojeće hrpe otpada, hortikulturno i uređenje pristupa, gradnju servisne ceste…

U tijeku su, doznajemo od načelnika Redla, i radovi na rekonstrukciji groblja u Soljanima, dogradnja nadstrešnice kod mrtvačnice, gradnja velikog parkirališta, pristupnih staza, ograde… Projekt je financiran iz Mjere 7 Ruralnog razvoja i vrijedan je 1,7 milijuna kuna. Općina će u okviru tog projekta zaposliti i dva komunalna djelatnika koja će održavati groblja u Vrbanji i Soljanima i raditi ukope.

Marija Lešić Omerović

ZA POTPORE OSIGURANO 950.000 KUNA

Radi ublažavanja posljedica pandemije Općinsko vijeće Vrbanje odlučilo je sve poslovne subjekte koji nisu mogli raditi osloboditi plaćanja komunalne naknade i naknade za korištenje javnih površina. Donesena je i odluka o oslobađanju plaćanja usluge “Pomoć u kući”, koju pružaju gerontodomaćice zaposlene pri Općini, svih korisnika starije životne dobi dok traju protuepidemijske mjere. Riječ je o osobama za koje država ne snosi troškove jer ne udovoljavaju uvjetima, pa su dostavu lijekova i osnovnih potrepština sami plaćali. U Programu potpore razvoja poduzetništva i poljoprivrede Općina je osigurala 950.000 kuna. Uskoro će raspisati i javni natječaj. Maksimalan iznos potpore po korisniku bit će 40.000 kuna.