U utorak, 28. veljače 2023. godine održana je uvodna konferencija u okviru projekta „Od ideje do STEM vještina u školama“  u prostorijama Osnovne škole “Josip Kozarac” u Soljanima. Konferenciji su nazočili gosti iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Branka Balić,  Branka Lovrić,  Jelena Franotović  i Jakova Tomljanovića. U njihovo se ime, nakon govora ravnateljice, obratila Jelena Franotović.

Također,   u ime Župana prisutna je bila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti doc.dr.sc. Jadranku Mustapić-Karlić. Koja se također obratila nazočnima naglašavajući važnost ovakvih projekata za našu Županiju.

U ime predstavnika naše lokalne samouprave, gradonačelnika grada Županje, Damira Juzbašića, načelnika općine Drenovci, Josipa Nasurovića, obratio se načelnik općine Vrbanja, Velimir Redl.

Prisutni su bili i  ravnatelji škola partnera  u projektu iz Vrbanje, Drenovaca, Račinovaca i Županje te učitelji koji će i provoditi projektne aktivnosti s  učenicima. Sve je medijski popratila Vinkovačka televizija i Radio Županja.

Projekt je predstavio  Tin Dogan,  suradnik iz županjske razvojne agencije ŽURA – partnera u projektu. Nakon formalnog dijela uslijedio je neformalni dio na kojem su se svi sudionici međusobno družili i izmjenjivali ideje o što boljoj provedbi zadanih projektnih aktivnosti.

Ovaj će projekt, novim infrastrukturnim sadržajima donijeti veliku vrijednost u opremanju škola. Gradit ćemo zvjezdarnicu, prometni poligon, vanjske učionice, baviti se uzgojem i preradom lavande, printati pomoću 3D printera, programirati pomoću igraćih konzola, učiti o novim konceptima poučavanja fizike i robotike  od norveških partnera, organizacije FIRST SCANDINAVIA i mnoge druge važne i edukativne aktivnosti.

Veliku vrijednost projekt ima i u studijskim putovanjima koja će nam pokazati povijesni put razvijanja znanja i vještina iz STEM područja, koje će i naši učenici, s posebnim naglaskom na darovite i učenike sa teškoćama u razvoju, stjecati i koja će im pomoći u razvoju njihovih  kompetencija te ih izgrađivati i profesionalno usmjeravati u njihovom budućem školovanju.

Osim svih tih materijalnih i infrastrukturnih ulaganja projekt će pomoći učenicima i učiteljima u stjecanju novih vještina, kompetencija i znanja iz prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva, matematike, informatičko – komunikacijske tehnologije, poduzetništva i aktivnog građanstva. Pomoći će im i u razvijanju samopouzdanja i komunikacijskih vještina gdje će kroz grupni rad na zadanim aktivnostima usmjeriti njihovu energiju u pozitivnom pravcu što će rezultirati smanjenjem nepoželjnih ponašanja.