Predstavnici i poljoprivrednici iz općina Tovarnik, Nijemci, Vrbanja, Drenovci i Bošnjaci su od 10. do 12. ožujka bili na studijskom putovanju u talijanskoj regiju Furlanija-Julijska krajina s ciljem edukacije i upoznavanja poljoprivrednih proizvođača s primjerima specijaliziranih proizvodnji na OPG-ima i načinom udruživanja radi konkurentnije proizvodnje.

Prvog dana posjećeno je gospodarstvo koje se bavi uzgojem svinja u Orzanu, Fratelli di Giorgio. Navečer je posjećena vinarija Rodaro, gdje smo kušali vino, obišli vinski podrum i vidjeli sustav modernih fotonaponskih ćelija koje se prostiru na 2 hektara, a koji služe za oprsbu vinarije električnom energijom.

Drugog dana posjećen je Friulfruco – zadruga voćara Furlanije, te njihovi preradbeni pogoni. U Lovisionu smo posjetili i klasičnog proizvođača mesnih prerađevina na bazi svinjetine koji uglavnom proizvode kobasicu, slaninu i nareske tipične za područje regije. Ručak smo obavili u Fagagni, u muzeju seoskog života “Cjase Cocel”, koji je savršeno opremljen starinama. Navečer smo posjetili vinariju “Vigneti Pittaro” u sklopu koje se nalazi i muzej vina.

Na dan povratka za Hrvatsku posjetili smo još i voćnjake i pogone za preradu jabuka u Morteglianu, gdje nam je prezentirana robna marka regionalne proizvodnje jabuka “Mela Julia”.