Prenosimo u cijelosti Priopćenje za javnost u povodu početka prijava za sudionike popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj, kojeg je izdao Hrvatski zavod za statistiku.

Županijska popisna povjerenstva i Popisno povjerenstvo Grada Zagreba počeli su s aktivnostima u vezi s prijavama za popisivače i kontrolore.

Županije i Grad Zagreb preko obavijesti, javnog poziva i lokalnih medija obavještavaju kandidate zainteresirane za posao popisivača i kontrolora o načinu, mjestu i vremenu prijave, a sve informacije o prijavama u županijama možete pratiti i na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku u dijelu posvećenu Popisu 2011., koji možete pročitati na sljedećoj adresi:

http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census2011/censuslogo.htm

Informacije o točnome mjestu i vremenu prijava objavljivat će se na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku sukcesivno, u skladu s informacijama dobivenima od županijskih popisnih povjerenstava te Popisnog povjerenstva Grada Zagreba.

Prilikom prijave, ako zadovoljavaju formalne uvjete (punoljetnost i završena najmanje srednja škola), zainteresirani kandidati za posao popisivača i kontrolora ispunit će Upitnik za prijavu popisivača i kontrolora. Ispunjeni upitnici dostavit će se u Državni zavod za statistiku, gdje će se sustavom optičkog čitanja izvršiti analiza postotka sigurnog čitanja. Rezultati će županijskim popisnim povjerenstvima i Popisnom povjerenstvu Grada Zagreba poslužiti kao jedan od kriterija pri odabiru kandidata.

Za izabrani broj popisivača i kontrolora organizirat će se predavanja (obuka) na kojima će ih se upoznati s metodologijom i organizacijom Popisa 2011. Poduka kontrolora organizirat će se od 21. do 24. ožujka 2011., a poduka popisivača od 28. do 31. ožujka 2011.

Nakon odslušanih predavanja svi će polaznici biti dužni pristupiti završnom testu, nakon čega će oni koji ga s uspjehom polože biti izabrani za popisivače odnosno kontrolore. Završni test bit će jedinstven za cijelu državu te će provjeravati razumijevanje metodologije s poduke na praktičnim primjerima.

Lijepo Vas molimo da sve upite koje imate u vezi s Popisom 2011., a čije odgovore niste uspjeli naći na internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku (www.dzs.hr) postavljate isključivo u pisanom obliku na adresu elektroničke pošte popis2011@dzs.hr

Zahvaljujemo na razumijevanju.

Zagreb, 14. veljače 2011.