U Vrbanji je 5. veljače 2010.  prezentiran projekt izgradnje postrojenja za proizvodnju bioplina. Projekt je u prvoj fazi vrijedan oko 20 milijuna eura, a ukupna mu je vrijednost 100 milijuna. Njegov inicijator je poduzetnik Andrija Falčan iz Njemačke, a podrijetlom iz Soljana. Kako kaže sam g. Falčan, bioenergana je vrhunac moderne tehnologije, a ova koja će se graditi u Vrbanji jedna je od prvih u Hrvatskoj.

Općina Vrbanja osigurala je osnovne preduvjete za realiziranje  značajnog projekta izgradnje postrojenja za alternativnu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (poljoprivredni proizvodi, poljoprivredni otpad, šumska biomasa i sl.) za što postoji ogromni potencijal na našem području.

Investitori iz Njemačke, Austrije i Nizozemske kupili su zemljište na lokaciji u Vrbanji, predviđeno za izgradnju poduzetničke zone i trenutno su u fazi izrade projektne dokumentacije, prikupljanja suglasnosti, potpisivanja sporazuma, ugovaranja izvođača radova.

Sukladno tome, jučer su investitori i Općina Vrbanja u prostorijama lovačke kuće u Vrbanji prezentirali tri projekta na način da su predstavljene stranke, investitori, sâm projekt, pogodnosti, komunalna infrastruktura, mogućnost priključenja na infrastrukturu. Gradit će se kogeneracijska elektrana na šumsku biomasu RES Bioenergija Vrbanja,  a  neposredno uz nju objekt za bioplin iz zelene mase od poljoprivrednika. Treći projekt su staklenici za proizvodnju povrtlarskih kultura i drugog, koji će biti na 10 hektara.