SREMSKA MITROVICA – Na prvom sastanku grupe zainteresiresiranih strana u prekograničnoj regiji “Sava-Drina”, održanom 5. travnja u zgradi općine u Sremskoj Mitrovici, sudjelovali su i predstavnici triju sektora Općine Vrbanja: Goran Mihalj (zamjenik načelnika Općine), Zlatko Fruk (privatne i poslovne organizacije) i Mira Sučić (organizacije civilnog društva). Osim predstavnika naše općine sastanku su nazočili predstavnici općina i gradova: Ilok, Lovas, Tovarnik, Nijemci, Gunja, Drenovci, Bijeljina, Brčko, Donji Žabar, Lopare, Ugljevik, Sremska Mitrovica, Šid, Bogatić, Loznica i Šabac.

Tema sastanka bila je procjena stanja i razvoj strategije i akcijskog plana za Area Based pristup na teritoriju prekogranične regije “Sava-Drina”.  Sastanak je inicirala Stalna radna grupa za regionalni razvoj u Jugoistočnoj Europi (SWG). To je međunarodna nevladina organizacija koja se sastoji od članova iz državnih institucija nadležnih za poljoprivredu i ruralni razvoj u pojedinim zemljama članicama i terotoriju JI Europe, a za cilj ima provoditi principe inovativne i održive poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz regionalnu suradnju i poboljšanje uvjeta života u ruralnim podrčjima JI Europe.

Koordinator ovog projekta bio je g. Predrag Marković, a sastanak su vodile prof. Natalija Bogdanov (Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu) i doc. dr. Aleksandra Nikolić (Poljoprivredno prehrambeni fakultet u Sarajevu). Na prvom sastanku upoznati smo s projektom, ciljevima i aktivnostima. Raspravljali smo o cjelokupnom procesu i trenutnom nacrtu već pripremljene osnovne analize, predstavljeni su nam rezultati baseline analize, te smo podijeljeni u četiri stakeholder grupe radili SWOT analizu određenog sektora. Sljedeći sastanak radne grupe zakazan je za 20. travnja u Bijeljini.