Početkom ljeta i najavom velikih vrućina započelo je pojačano punjenje i održavanje bazena u obiteljskim kućama. Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. podsjeća korisnike da je vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava dopušteno koristiti samo za osobne potrebe, a ne za punjenje bazena, zalijevanje vrtova i ostalih aktivnosti gdje se koriste velike količine vode u kratkom vremenu što stvara probleme u sustavu čitave ulice i naselja. Ovakvo korištenje dovodi do zamućenja vode i pada tlaka u sustavu što predstavlja problem za redovnu vodoopskrbu i ostale korisnike na određenom prostoru za što Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. ne snosi odgovornost.

Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. također upozorava korisnike da nije dozvoljeno korištenje vode s hidranata za punjenje bazena, zalijevanje nasada ili travnjaka i slično. Hidranti služe isključivo za protupožarnu zaštitu i za potrebe održavanja vodoopskrbne mreže, ispiranja sustava te analize zdravstvene ispravnosti pitke vode. Onaj koji neovlašteno uzima vodu sa hidranata, svojim nesavjesnim ponašanjem ugrožava stabilnost cjelokupnog sustava vodoopskrbe. Otvaranjem i zatvaranjem ventila na sustavu izazivaju se hidraulički udari koji dovode do kvarova i prekida vodoopskrbe za čitave ulice ili naselja. Osim toga može doći i do naglog smanjenja tlaka što kod korisnika na zahvaćenom području dovodi do nestanka vode, a vrlo česta pojava je i zamućenje vode. Ovakvim postupcima ugrožava se i mogućnost brze i učinkovite protupožarne zaštite.

Ovakvi problemi pojavljuju se svakog ljeta te još jednom apeliramo na građane da koriste pitku vodu u skladu sa propisima kako bi u vrijeme velikih vrućina i povećane potrošnje vode bilo omogućeno normalno funkcioniranje sustava i kako bi svi korisnici imali dovoljne količine vode.

Unaprijed hvala na razumijevanju.