U Općini Vrbanja prostorni plan nove generacije.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je odluku o dodjeli 26.000 eura bespovratnih sredstava Općini Vrbanja za financiranje projekta izrade prostornog plana nove generacije, preko elektroničkog sustava “ePlanovi”.

Financiranje projekta osigurano je iz Mehanizma za oporavak i otpornost u okviru instrumenta “EU sljedeće generacije”. Cilj je svim sudionicima u procesu prostornog uređenja i gradnje za neko područje osigurati standardizaciju i transparentnost te kontinuiran pristup točnim i topološki urednim prostornim podatcima.

Općini i mještanima omogućiti će se bolji i moderniji pristup prostornom planu, a samim tim i lakše kreiranje novih prostornih planova u budućnosti, u skladu s potrebama i strateškim opredjeljenjima Općine. U sustavu “ePlanovi” svi će prostorni planovi u Hrvatskoj biti izrađeni i prikazani na standardiziran način, a podatci su besplatni i mogu se pogledati na Geoportalu Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU-a). Prostorni planovi definiraju uređenje gradova i općina, njihovu orijentaciju u razvoju djelatnosti i uređenja javnih površina, kao i uvjete za održivi razvoj neke zajednice. Njima se čuva okoliš, jamstvo su pametnog urbanizma, koji se brine o najširim potrebama građana, i zato je potrebno da njihovo donošenje bude transparentno i svima dostupno. Zahvaljujući prostornim planovima investitori mogu donositi odluke o gradnji, a sustav “ePlanovi” na jednostavan će im način omogućiti točnu informaciju o mogućnostima gradnje za sigurnu realizaciju planirane investicije. Izrada prostornog plana nove generacije omogućit će, između ostaloga, i lakše ishođenje građevinskih dozvola.