Foto: Fabo j.d.o.o.

SOLJANI – U nedjelju, 3. studenog, s početkom u 17,00 sati služena je koncelebrirana, svečana sveta misa u čast svećeniku Franji Iviću, koji je većinu svoje službe proveo u soljanskoj župi Pohođenja Blažene Djevice Marije.

Službu su vodili gunjanski svećenik Josip Semialjac, strošinački Vinko Dubravac, podgajački Marko Mikić, račinovački Zoran Aladić, i dekan Marko Đidara, župnik iz Drenovaca. Soljanska crkva je bila premala za sve one koji su željeli nazočiti ispraćaju velečasnog Franje, tako da su mnogi ostali van crkve.

Vlč. Franjo Ivić imenovan je za soljanskog župnika 26. kolovoza 1974. godine, dekretom tadašnjeg biskupa Ćirila Kosa, koji ga razrješuje s dužnosti župnika crkve sv. Jakova Apostola u Klakaru (današnja Brodsko-posavska županija). U Soljanima ostaje nepunih 40 godina. Ovdje je proslavio i 50 godina misništva, a njemu u čast obilježeno je 35 godina službe u Soljanima, te su mu tom prigodom župljani na dar predali kip svetog Franje, kojeg je izložio u crkvi, na oltaru Srca Isusova.