U istraživanju uglednog magazina Forbes, u članku u svibanjskom broju, pod naslovom “Gradovi koji pokreću Hrvatsku – Najbolji ostaju najbolji”, objavljena je analiza najboljih lokalnih jedinica za život i poslovanje. Metodološkoj osnovici ove godine za izračun su dodani pokazatelji koji mjere rashode po stanovniku za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu skrb, unapređivanje stanovanja, te kulturu, rekreaciju i religiju, kako bi se izmjerila briga o kvaliteti života građana.

Podatkovna osnova na kojoj je zasnovan ovaj izbor jesu baze podataka iz Fine i Ministarstva financija. Fina pruža temeljne pokazatelje poslovanja poduzetnika, njihovih prihoda, broja zaposlenih, broja poduzetnika i iznosa dobiti. Ministarstvo financija daje pokazatelje poput deficita lokalnog proračuna, udjela pomoći središnje države u prihodima od poslovanja, udjela troškova za zaposlene u ukupnim rashodima, iznosa rashoda za obrazovanje, kulturu ili unapređenje stanovanja po stanovniku i sl.

Rezultati ovog istraživanja, plasiraju Općinu Vrbanja na visoko 9. mjesto na ljestvici najuspješnijih, kao najbolju općinu naše županije i jednu od rijetkih slavonskih općina među prvih 50.