U povodu obilježavanja 5. obljetnice katastrofalne poplave u županjskoj Posavini, Vukovarsko – srijemska županija organizirala Konferenciju na kojoj je analizirano stanje na poplavljenom području te ulaganje u sustav civilne zaštite.

Na konferenciji župan Božo Galić  obratio se svima nazočnima te istaknuo kako je poplava bila velikih razmjera, koju nitko nije očekivao, no isto tako u unaprjeđenje sustava obrane od poplava mora se i dalje ulagati.

Pozdravne riječi uputili su načelnici triju općina koje su bile poplavljene Ante Gutića, Jakše Šestića i Velimira Redla, a konferenciji su nazočili brojni predstavnici društvenih, gospodarskih, vjerskih i civilnih ustanova.

Na konferenciji su sudjelovali članovi Stožera civilne zaštite Vukovarsko – srijemske županije, Razvojna agencija VSŽ, predstavnici Hrvatskih voda i Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova.

Nakon konferencije,  svečano je obilježen početak radova na modernizaciji lijevoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške, na dionici crpna stanica Konjuša-Topola, a investicija je vrijedna 55,9 milijuna kuna.

Svečanom obilježavanju početka radova na mjestu početka radova kod graničnog prijelaza Gunja nazočili su župan Božo Galić, generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković, načelnici općina na čijem području se nalazi dionica radova te predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora.

Na dionici crpna stanica Konjuša-Topola izgradit će se bermasa servisnim putem na zaobalnoj strani nasipa u dužini od 21 km.

Rok izvođenja radova je 20 mjeseci, a financira se putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020.,