Nacionalni stožer donio šest novih odluka, kojima su ublažene mjere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru, te su ukinuti obvezno testiranje i covid potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela.

Stožer je danas donio 6 odluka. Odluke koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina i trgovačkih centara, korištenje maski za lice i medicinskih maski te prelazak preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske su produžene do 31. ožujka 2022.

U Odluci koja se odnosi na okupljana malo su ublažene određene mjere kojima su ograničena okupljanja:

  • omogućava se okupljanje većeg broja osoba na otvorenim prostorima (100 umjesto 50 osoba)
  • omogućava se okupljanje većeg broja osoba u zatvorenim prostorima (50 umjesto 25 osoba) ublaženi su uvjeti za održavanje dopuštenih okupljanja na otvorenim i u zatvorenim prostorima koja se održavaju uz posjedovanje EU digitalnih COVID potvrda. Do sada su se mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera te od sutra ta suglasnost više neće biti potrebna. Osim ublažavanja uvjeta za takva okupljana to će malo rasteretiti i lokalne stožere da mogu biti više angažirani u novoj izbjegličkoj krizi.
  • za natjecanja koja se održavaju uz prisustvo gledatelja s EU digitalnim COVID potvrdama ukida se, odnosno smanjuje ograničenja maksimalnog broja gledatelja ( za natjecanja na otvorenom više neće biti ograničenja, a za natjecanja u zatvorenom omogućava se 50% popunjenosti tribina, umjesto 20%).

Osim toga, od sutra prestaje važiti i odluka kojom je uvedena sigurnosna mjere obveznog testiranja na virus SARS-CoV-2, odnosno obveznog predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19 kao uvjeta za ulazak prostore javnopravnih tijela budući da je zaključeno kako, s obzirom na stupanj imunosti stanovništva koja je stečena cijepljenjem i preboljenjem te na relativno kratko zadržavanje stranaka u prostorima javnopravnih tijela, više ne postoji ozbiljna opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi zbog bolesti COVID-19.

Kao što je već navedeno primjena odluka se produžuje do kraja ožujka, ali postoji i mogućnost ranijih promjena, ako se nastavi pozitivan razvoj epidemiološke situacije.

Nove odluke na linku.