Cijeli ovaj tjedan diljem Lijepe naše, ali i u mnogim državama svijeta gdje Hrvati žive, obilježava se sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Središnji događaji su ipak ovi danas, 18. studenog u Vukovaru i Škabrnji.

Kao i svih dosadašnjih godina počast žrtvama Vukovara odaje izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije. U sklopu posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije predvođeno dožupanom Stipom Čogeljom i pročelnikom Damirom Gabrićem prije dolaska u Vukovar posjetilo je županjski kraj, točnije Općinu Vrbanja. Tom prigodom zapalili su svijeću pred središnjim križem za sve poginule branitelje s područja ove općine koji su svoje živote dali u obrani Hrvatske.

Za izaslanstvo županije prigodan prijem upriličili su načelnik Općine Vrbanja Velimir Redl i predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Balta.

‘Zahvaljujemo našim domaćinima na prijemu i dočeku. Naš dolazak u ovo mjesto koje je i sjedište općine nije slučajnog karaktera. Dobro nam je poznato kako u ovom mjestu i cijeloj općini živi veliki broj stanovnika čiji su korijeni s područja naše Splitsko-dalmatinske županije, a posebno s područja grada Trilja. Iskoristili smo naš dolazak u Vukovar gdje ćemo odati počast žrtvama herojskog grada da se odazovemo pozivu čelništva Vrbanje koji nam je upućen prije godinu dana na svečanosti održanoj u Trilju. Županija će i dalje davati ne samo moralnu nego i drugu podršku suradnji i prijateljstvu koje su započeli na mnogim aktivnostima Vrbanja i Trilj, ali i druga mjesta iz naše dvije županije’, istaknuo je dožupan Čogelja, podsjećajući kako su Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska županija 2009. godine potpisale Sporazum o prijateljstvu i suradnji.

‘Izuzetno nam je drago i počašćeni smo što smo mogli ugostiti naše prijatelje iz Splitsko-dalmatinske županije. Kao što je rekao dožupan Čogelja, u Vrbanji živi veliki broj naših mještana čije je podrijetlo dalmatinsko, ponajviše iz triljskog kraja. Od kada smo prije godinu dan potpisali povelju prijateljstva i suradnje s Gradom Triljom ta suradnja je postala izrazito pozitivna. Mi odlazimo na triljske svečanosti u prigodi Dana Grada, a isto tako Triljani su naši gosti za Dan Općine. Povezanost su učinili već lovci triljskog i vrbanjskog kraja, odnedavno ta suradnja nastala je između DVD Vrbanja i DVD Trilj, tu je kulturno umjetnička i ostala suradnja. Naravno, mi želimo tu suradnju proširiti i na druge aspekte života i djelovanja. Moram istaknuti kako pored Trilja povezanost Vrbanje je istaknuta na kulturno-umjetničkom planu i s još jednim mjestom Splitsko-dalmatinske županije, a to su Gata. Naime, skoro dva desetljeća traje prijateljska suradnja našeg KUD-a Posavac i KUU Mosor Gata’, azao je načelnik Općine Vrbanja Velimir Redl.

Pored izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije ovom događaju nazočili su predstavnici Grada Trilja na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bugarinom koji su također zapalili svijeću kod središnjeg križa odajući počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu.