Problem pasa lutalica u Općini Vrbanja postoji već dulji niz godina u kojima Općina pokušava problem riješiti u okviru svojih mogućnosti i zakonskih propisa.

Općina Vrbanja kontinuirano provodi mjere hvatanja pasa koji su bez nadzora na javnoj površini putem veterinarske službe TIP-TIP Vinkovci s kojima imamo zaključen Ugovor.

Naglašavamo da odredbe zakona o zaštiti životinja Općina Vrbanja provodi u onom dijelu svoje nadležnosti (sufinanciranje cijepljenja, čipiranja i kastracije pasa, troškovi hvatanja pasa lutalica i smještaj u azilu) za što se godišnje izdvaja u proračunu cca 50.000,00 kuna godišnje.

Dio neodgovornih vlasnika životinje napušta, drže ih u nehumanim uvjetima što za posljedicu ima trošenje sredstava općinskog proračuna, patnju jadnih životinja te potencijalnu opasnost za ostale mještane, a osobito školsku djecu.

Pozivamo sve  zainteresirane pojedince i udruge da  nam se jave, prijave problem, a kako bi zajednički na istinsku dobrobit životinja riješili probleme njihovog držanja,  razmnožavanja i boravljenja na lokacijama koje za to nisu prikladne i prihvatljive ni za životinje ni za ljude.

Fotografije još jedne u nizu akcije hvatanja pasa bez nadzora na javnim površinama 23.09.2021. godine.