Dječja folklorna skupina slovačkog KUD-a “Andrija Pekar” iz Soljana, jučer je nastupila na jubilarnom 20. izdanju “Zlatnog mosta” (Zlatá brána) u Kisaču, Vojvodina.

Ovaj festival se održava još od 1993. godine, kada su Kisačani obilježavali 220 godina od dolaska Slovaka u ovo vojvođansko mjesto blizu Novog Sada. „Zlatá brána” je festival dječjih igara, pjesama i folklora koji iz godine u godinu okuplja više od tisuću sudionika iz slovačkih mjesta u Vojvodini, kao i goste iz inozemstva. Tradicionalno, DFF “Zlatá brána” se održava u drugoj polovici lipnja u dvorištu OŠ “Ljudovita Štura“, gdje se postavlja amfiteatar. Program je, uglavnom, u trodnevnom trajanju:
Prvi dan – petak: kazališna predstava za djecu u amfiteatru festivala
Drugi dan – subota: koncert gostiju iz Republike Slovačke
Treći dan – nedjelja: središnja manifestacija

Mladi Soljanci su nastupili sa spletom dječjih igara “na zelenej lúke”: a izveli su pjesme i plesove: “kva, kva”, “Hela, Hela, Helička”, “Do rána je malá chviľa”, “Anička maličká”, “dievča, dievča” i “Trenčín dolinečka”. U višesatnom bogatom programu nastupili su među 35 društava iz Vojvodine, Hrvatske i Slovačke.

Inače, Kisač je mjesto koje je osnovano u 17. stoljeću. Ubrzo se u njega doseljavaju Slovaci, koji čine većinu u sastavu stanovništva, 82% od 5.471 stanovnika (popis iz 2002. godine). Za Soljane ima značaj po tome jer neke soljanske slovačke obitelji vuku porijeklo baš iz Kisača.