Program je započeo 02.09.2023. održavanjem Likovne kolonije „Vrbanjica“ u centru Vrbanje.

 

U popodnevnim satima održana je i vrlo posjećena „Fišijada“ u Vrbanji uz pratnju tamburaša, u organizaciji ŠRU „Spačva“ Vrbanja.

 

U nedjelju 3. rujna održana je Zajednička predstava GK Joza Ivakić Vinkovci i GDK Gavella Zagreb. Tena – Kronika raspada jedne ljepote – Josip Kozarac.

 

Središnji događaji u obilježavanju Dana Općine  bili su  08.09.2023., kada  je održan  Sajam tradicijskih obrta i OPG-a sa područja Općine Vrbanja gdje su Udruge i OPG izložili svoje proizvode.

 

Nakon toga je održana Svečana sjednica općinskog vijeća, gdje su uz druge goste nazočili i  Ministar obrane Mario Banožić, saborski zastupnik i gradonačelnik Otoka Josip Šarić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, dožupan vukovarsko-srijemski  Franjo Orešković, gradonačelnik Grada Trilja Ivan Bugarin, županijski pročelnici, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, županijski vijećnici, gospodarstvenici i predstavnici Udruga koji djeluju u našoj Općini.

 

Pozdrave okupljenima uputio je predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Balta, a o projektima koji su ostvareni kao i o onima koji se planiraju govorio je načelnik Općine Velimir Redl.

U programu kojeg je vodila novinarka Biljana Pavlović sudjelovao je TS ‘Stipa i banda sviračka’ te najmlađi članovi KUD-a Posavac Vrbanja.

 

Na svečanoj sjednici uručene su i nagrade Općine Vrbanja. Nagrađeni su:

Učenici OŠ Josip Kozarac Soljani: Ana Milišić, Marija Filipović, Roberto Lamešić i Marin Mijatović, koji su uz mentorstvo učiteljice Marine Blaževac ostvarili izvanredan uspjeh, te na državnoj razini bili najbolji u području IoT GreenTech u sklopu projekta Škola budućnosti,

Ema Ducić iz Vrbanje za prvo mjesto na županijskom natjecanju iz geografije 2022. i 2023. godine i treće mjesto na međužupanijskom natjecanju iz debate,

Tvrtka Brčić d.o.o. iz Vrbanje za uspjehe postignute u razvoju gospodarstva.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vrbanja, za obilježavanje 130. godina postojanja i rada.

Tunjo Frančešević iz Vrbanje, za doprinos u razvoju vatrogastva, te regrutaciji i edukaciji mladih.

 

U subotu 09.09.2023. održano je natjecanje u kuhanju čobanca u organizaciji LU Sokol Soljani na lovačkoj kući u Soljanima uz pratnju tamburaša.

 

Isti dan je u Lovačko – ribičkom domu u Soljanima održana promocija monografije o Soljanima – knjige koju je samostalno izdala udruga Soljani 1364. Na promociji je nastupio i zbor KUD-a Slavonija Soljani.

 

U nedjelju 10.09.2023. u Strošincima svečanu  svetu  misu za sve mještane Općine Vrbanja služio je  vlč. Marko Mikić  u crkvi Preobraženja Gospodinova.

U Strošincima je obilježen Dan hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata- polaganjem vijenaca kod križa domovinske zahvalnosti u Strošincima.

 

Program je zaključen odličnim koncertom poznatog pjevača Željka Bebeka u centru Vrbanje.

 

I ovom prigodom zahvaljujemo se svim Udrugama i mještanima što zajedno s nama sudjeluju u organizaciju i proslavi Dana naše zajedničke – Općine Vrbanja!

 

Svim mještanima želimo sretan Dan općine Vrbanja!