SOLJANI – Raznolikost slavoskih nošnji, a jedinstvenost i ljubav prema očuvanju slavonskih pjesama, plesova i običaja prikazali su nam kulturno-umjetnička društva s imenom “Slavonija” u subotu, 12. siječnja u Soljanima, na 1. Slavonijadi.

Dom kulture u Soljanima bio je pun da bi primio sve zainteresirane koji su došli vidjeti nastupe društava iz Jakšića (Požeško-slavonska županija), Starog Topolja (Brodsko-posavska županija) i Gornjih Andrijevaca (brodsko-posavska županija).

Sama ideja održavanja “Slavonijade” potekla je iz Gornjih Andrijevaca, koji su prvi folklorni susret održali već lani, ali odazvala su se samo dva KUD-a, od ukupno pet koliko ih djeluje u Republici Hrvatskoj. Soljani su organizaciju ove, prve, Slavonijade preuzeli na sebe, prvenstveno zbog proslave 65. obljetnice osnutka KUD-a. Osim četiri “seniorska” sastava društava, nastupili su još i mladi folkloraši Slavonije Soljani i izvrsni sastav mladih tamburaša pod vodstvom Stjepana Mazalovića.

Poslije kulturnog događanja, upriličen je i domjenak u prostoru osnovne škole. Neslužbeno saznajemo da bi se druga “slavonijada” trebala održati u Jakšiću, nagodinu u siječnju mjesecu.