U okviru obilježavanja 4. obljetnice poplave županjske Posavine, vukovarsko-srijemski župan, ujedno i predsjednik Stožera civilne zaštite, Božo Galić sazvao je sjednicu Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije danas u Račinovcima, Seoskoj prijestolnici Vukovarsko-srijemske županije.

Na sjednicu Stožera pozvani su i načelnici općina Dranovci, Gunja i Vrbanja: Jakša Šestić, Anto Gutić i Velimir Redl, kao i načelnici Stožera civilne zaštite navedenih općina.

Teme o kojima se raspravljalo na sjednici Stožera su: izvješće o radu Stožera u proteklom razdoblju, izvješća o provedenom pripremama za turističku sezonu u 2018. godini, o provedbi programa zaštite od požara od interesa za RH i žetvu i vršidbu, o aktivnostima izrade Vanjskog plana zaštite i spašavanja u slučaju nesreće na području postrojenja  Mjerno otpremne stanice Đeletovci – INA d.d..

Formirana je radna skupina za izradu Procjene rizika za područje VSŽ, budući je zakonska obveza svake jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave izrada Procjene rizika, a zakonski rok za izradu je  01.lipnja 2018.godine.

Na sjednici Stožera zaključeno je kako je potrebno nabaviti kvalitetnu odoru  i obuću  za članove Stožera civilne zaštite VSŽ, a sukladno Pravilniku o odorama operativnih snaga civilne zaštite. Dogovoreno je kako svi dijelovi odore trebaju biti hrvatski proizvodi.

Glavna i posljednja tema bila je kratki osvrt na katastrofalnu poplavu u županjskoj Posavini, koja se dogodila 17.svibnja 2018.godine.

Svi sudionici su se osvrnuli na taj nemili događaj koji se dogodio prije četiri godine. I načelnici općina ukratko su iznijeli slijed događaja ali i postupke koji su učinjeni kako se ne bi dogodila katastrofa širih razmjera. Naveli su kako je do sada dosta toga napravljeno u obnovi, ali još uvijek ima problema koji se trebaju riješiti: odvoz otpada, obnova cesta i dr.