Dani oko malog Uskrsa u slavonskoj Vrbanji bili su u znaku triljskog kraja. Pohodilo je 20-ak Triljana ovaj slavonski kraj gdje su prije stoljeća za boljim životom krenuli brojne obitelji iz triljskog sjeveroistočnog dijela. Razlog njihovog posjeta bilo je predstavljanje knjige ‘S triljskog krša do slavonske ravnice’ Ante Botića, novinara Hit radija i portala Ferata, a nakladnik je KD Trilj. Promocija je održana u prepunom Društvenom domu u Vrbanji gdje se okupilo i staro i mlado kako bi uveličalo ovaj događaj povezivanja Vrbanjaca i Triljana. Naime, autor je na 160 stranica i u 250 fotografija donio zanimljivu priču kako se kroz stoljeće u ovom selu pojavljuje 41 prezime iz sela sjeveroistočnog dijela Trilja: Brčić, Žaper, Vrgoč, Bravić, Matić, Šušnjara, Omrčen, Sučić, Plazibat, Ruščić, Ivančević…

U uvodnom pozdravnom govoru domaćin, načelnik Općine Vrbanja Velimir Redl podsjetio je, kao i na triljskoj promociji, kako je ovo važan iskorak u prijateljskom službenom povezivanju triljskog i vrbanjskog kraja koji bi se trebao dogoditi u rujnu kada se slave i Dan Općine Vrbanja i Dan Grada Trilja. S istim razmišljanjima u svom govoru istaknuo je i triljski gradonačelnik Ivan Bugarin koji je kazao kako mu je posebna čast biti u selu gdje je skoro 30 posto stanovništva s prezimenima iz Tijarice, Čačvine, Roža, Voštana, Kamenskog, Vrpolja, Strizrepa, Budimira, Poda, Velića, Ljuti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao i u Trilju, o značaju knjige koja na najvažniji način povezuje Triljane i Vrbanjce, u emotivnom govoru podsjetio je Željko Žaper potomak prvih koji su davne 1920. godine s Čačvine doselili u Vrbanju. O samoj knjizi što ona u stručnom dijelu donosi na svojim stranicama govorio je mr.sc. Ivan Kozlica. U svom govoru osvrnuo se na to vrijeme migracija ljudi s triljskog krša koji su došli do ravne Vrbanje te istaknuo pojedinosti priča koje su autoru kazivali žitelji Vrbanje korijena triljskih. Kozlica je dodao kako je knjiga na zanimljiv i rijedak način, kada je ovakva literatura u pitanju, koncipirana. U svom obraćanju okupljenima na promociji njegove knjige, autor je slikovito kazao kako se ona počela pisati već sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća od kada je upoznao suprugu, a potom dolazeći stalno u Vrbanju upoznavao brojne prijatelje, stvarao kumstva i rezultat je knjiga. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji ovog projekta, a to je knjiga i povezivanje triljskog i vrbanjskog kraja. Svoje dojmove i zahvalu što je mogla dati svoj doprinos u pripremi knjige iznijela je mlada profesorica hrvatskog jezika i književnosti Katarina Žaper, također potomak prvih koji su od čačvinske utvrde došli u Vrbanju. Bila je ovo prigoda da se razmjene prigodni pokloni u znak ovog događaja, a između ostalih to su učinili čelnici Vrbanje i Trilja Velimir Redl i Ivan Bugarin.

Pored navedenih ovom događaju nazočili su Tamara Kalistović pročelnica za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, načelnica postaje granične policije Vrbanja Katica Frančešević, vrbanjski župnik don Matija Aušić, predsjednik Općinskog vijeća Vrbanje Zlatko Balta, pročelnik za komunalne poslove grada Trilja Ante Sarić, ispred MO Čačvina bio je Filip Žaper i druge osobe iz političkog, kulturnog, javnog i društvenog života. Zanimljivo je kako su ovoj promociji sudjelovali i znanstvenici iz Hrvatske i Tajvana koji istražuju arheološka nalazišta u Spačvanskoj šumi i koji su dan ranije u istom prostoru imali promociju svoje publikacije.

U kulturno-glazbenom dijelu programa nastupili su Pučki pivači župe sv. Mihovila Arkanđela iz Trilja, cetinski reraši i guslar Jure Babić, kao i TS Zlatno klasje. Moderatorica programa bila je urednica programa Vinkovačke televizije Biljana Pavlović.

U okviru dvodnevnog posjeta Triljana Vrbanji, a prije predstavljanja knjige, u prostorijama KUD ‘Posavac’ upriličeno je otvaranje svečane šokačke sobe koja datira s početka 40-ih godina prošlog stoljeća. Vrijedni članovi KUD Posavac uredili su šokačku sobu obitelji Ćosić-Jerkov koja je Kulturno umjetničkom društvu poklonjena preko Franje Purića Biskupovog. Inače, KUD Posavac već više od 90 godina aktivno radi na očuvanju tradicije, kulturne, materijalne i nematerijalne baštine te običaja sela Vrbanje i Cvelferije. O značaju ove povijesne i etno baštine goste iz Trilja upoznala je predsjednica KUD-a Posavac Karolina Žaper.

Dan poslije predstavljanja knjige, na Mali Uskrs, veliko misno slavlje u Crkvi Preslavnog imena Marijinog svojim nastupom uveličali su Pučki pivači župe Sv. Mihovila Arkanđela iz Trilja. Ovom prigodom o velikom događaju iz 1715. godine, o Sinjskoj Gospi, Alki, na guslama je opjevao guslar Stipan Marinović. Na kraju euharistije Triljani su u ime župe Trilj i župnika i dekana don Stipe Ljubasa župniku don Matiji Aušići poklonili umjetničku sliku s znakom svog zaštitnika sv. Mihovila, a uručio mu je najstariji član zbora Albino Rančić. Vrbanjski župnik dobio je na poklon sliku Čudotvorne Gospe Sinjske rad Vrbanjke Nede Botić. U znak ovog lijepog događaja vrbanjski župnik uzvratio je prigodnim poklonima i suvenirima svoje župe.

Nakon svečane euharistije Triljani su biti gosti Kulturno-sportske-humanitarne udruge ‘Stanica u srcu’, gdje živi veliki broj triljskih potomaka. Upriličili su druženje uz slavonsku i dalmatinsku pjesmu i gastronomsku ponudu vrbanjskog kraja uz neizostavni čobanac, kojeg je sa svojim pomagačima pripremao Krešimir Žaper. Bila je prigoda da se baci malo i na balote, zapjeva rera i druge pjesme. Predsjednik udruge Stipe Matić, sa suradnicima Stipom Brčićem, Markom Brčićem Lalom i ostalima, prigodnim poklonima zahvalio je pristunima što su svojim dolaskom skoro cijeli Trilj na kratko preselili u Vrbanju, a ta udaljenost preko Hrvatske je oko 600 km. Za oproštaj od ovog druženja uslijedilo je zajedničko fotografiranje za uspomenu o dvodnevnom druženju žitelja Vrbanje i Trilja. Svima je želja da se uistinu u rujnu potpiše ta povelja prijateljstva i suradnje Vrbanje i Trilja, a u ova dva dana mnogo se toga doznalo, pronašla rodbina, kumovi za koje ni s jedne ni s druge strane mnogi nisu ni znali.