23. rujna 2022. godine u prostorijama Poslovno – uslužnog centra 3LJ održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja, u povodu proslave Dana Grada Trilja i blagdana nebeskog zaštitnika svetoga Mihovila.

Prije same sjednice ispred spomenika sv. Mihovilu položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Molitvu odrješenja predvodio je župnik i cetinski dekan don Stipe Ljubas.

Svečanosti u dvorani CEKOM-Trilj, uz domaćine – gradonačelnika Trilja Ivana Bugarina i triljske gradske vijećnike, predvođene predsjednikom Gradskog vijeća Miljenkom Marićem, svečanoj sjednici nazočili su, među ostalima, članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića pročelnik njegova ureda Bartol Šimunić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića dožupan Stipe Čogelja, ravnatelj RERE Jozo Sarač, izaslanstva gradova prijatelja Trilja: Ljubuški, Ivanić Grad te Općina Poličnik i Vrbanja. Svečanosti su nazočila izaslanstva Sinja, Vrlike, Otoka i Hrvaca koja su predvodili Denis Bobeta, Jure Plazonić, Dušan Đula i Dinko Bošnjak, izaslanstva Općina Klis, Bilice, Cista Provo, Podstrana, Zadvarje. Bili su tu i triljski župnik i dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas i župnici župa s triljskog kraja, načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić zajedno sa suradnicima, Triljske mažoretkinje, predstavnici medija te ostale osobe iz gospodarskog, kulturnog, sportskog, društvenog i javnog života s područja Cetinskog kraja i SDŽ.

All-focus

Na Svečanoj sjednici upriličeno je i potpisivanje Povelje o prijateljstvu Grada Trilja i Općine Vrbanja. Naime, u ovom slavonskom mjestu pored Županje živi više od 300 žitelja čije je porijeklo sa sjeveroistočnog dijela triljskog kraja. Povod za bolje povezivanje ova dva kraja bila je knjiga novinara Ante Botića ‘S triljskog krša do slavonske ravnice’ koja je predstavljena tijekom travnja u Trilju i Vrbanji. Prema podacima od 1920. godine u Vrbanji se pojavljuje 40-tak prezimena koji su pristigli s Roža, Voštana, Kamenskog, Vrpolja, Tijarice, Strizrepa, Budimira, Čačvine, Poda, Velića te Ljuti.

Povelju su potpisali gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin i načelnik Vrbanje Velimir Redl.

‘Uistinu smo ponosni što smo potpisali ovu povelju s našima čiji su preci davno s triljskog područja odselili u Vrbanju. Zahvaljujem vijećnicima u Trilju i Vrbanji na jednoglasnoj potpori da se potpiše ova povelja’, kazao je triljski gradonačelnik Ivan Bugarin.

Burno pozdravljen od cijele dvorane, u svom emotivnom govoru načelnik Vrbanje, Velimir Redl, koji je došao sa svojim suradnicima Orleanom i Stjepanom Brčićem, čiji su korijeni s Kamenskog, među ostalim je rekao:

‘Ovaj trenutak potpisivanja Povelje s Gradom Triljem za nas ima iznimnu, možemo reći povijesnu važnost. Povezali smo se s krajem iz kojeg su se mnogi doselili u našu Vrbanju. Kroz stoljeća života u Vrbanji, potomci Triljana dali su neizbrisiv trag u svekolikom radu koji je utjecao na sveukupni razvoj našeg sela i cijele Općine Vrbanja. Drago mi je da su se na određen način već povezali predstavnici brojnih udruga iz naša dva mjesta, a posebno što je počelo intenzivnije povezivanje rodbine’, kazao je u svom govoru Velimir Redl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon što su razmijenili prigodne poklone, Redl i Bugarin dodijelili su zahvalnice Vrbanje i Trilja novinaru Anti Botiću, a kako su istaknuli, da nije bilo njegove knjige sigurno ne bi se znalo za Triljane u Vrbanji na ovakav način. Isto tako, prigodnim poklonom predsjedniku vijeća Miljenku Mariću, Vrbanjci su se zahvali triljskim vijećnicima na podršci za ovakav događaj.